top of page

Årets fargetendenser for 2022

Det nye året er i gang for fullt og du kjenner at det kanskje hadde vært godt med en liten forandring i hjemmet? Jeg er her for å hjelpe deg på veien, med innsikt i hvilke paletter vi vil komme til å se mye av fremover deler jeg hvilke farger jeg holder en ekstra knapp på i 2022!

Foto: Moodboard av Element Interiør


Ordet trend har de siste årene fått et dårlig rykte på seg, som noe som er raskt forkastet, lite unikt og en miljøversting. Jeg liker heller å snakke om hvilke tendenser vi ser i interiør- og fargebildet i tiden vi lever i nå. Tendenser oppstår gjerne som en reaksjon på det som beveger seg i samfunnet både på et nasjonalt plan og på verdensbasis, tendenser har også gjerne en lengre holdbarhetstid enn en trend. Det er ikke til å stikke under en stol at den globale pandemien har påvirket oss som mennesker og vil dermed også ha betydning for hvilke farger vi tiltrekkes av dette året.

"Som en reaksjon på nesten 2 år i en global pandemi har vi sett verdien av et velfungerende og estetisk tilfredsstillende hjem"

Ro, naturtro og trygghet er tre sentrale ord for årets fargebilde. Som en reaksjon på nesten 2 år i en global pandemi har vi sett verdien av et velfungerende og estetisk tilfredsstillende hjem. Det innebærer blant annet at vi nå er flere som investerer tid, arbeid og penger i hjemmene våre, men uforutsigbarheten pandemien medfører har også bidratt til at vi søker trygghet og ro i hjemmene våre. Ved å omfavnes av det naturlige tenderer vi mennesker til å oppleve trygghet, derfor er farger og materialer med tydelige nikk mot naturen en stor del av fargebildet dette året. Uforutsigbarheten vi har levd i de siste to årene gjør at vi trekkes mot det rolige - harmoniske kombinasjoner av fargetoner med myke og diskrete overganger vil derfor prege interiørbildet sterkt i dette nye året.

Foto: Moodboard av Element Interiør Selv om det trygge og rolige preger fargebildet sterkt ser vi også en annen litt motstridende tendens i årets fargebilde. Vi er mange som har savnet det sosiale og fellesskapsfølelsen det sosiale liv medfører, derfor kan man i årets fargebilde også se et tydelig nikk mot det vi kaller sosiale farger og spennende kombinasjoner av disse. Sosiale farger er ofte fargesterke, varme og livlige med et formål om å innby til sosiale sammenkomster og å stimulere den sosiale samtalen. Det finnes ulike måter å håndtere en slik fargesammensetning på enten du ønsker å fremheve de sosiale fargetonene mest mulig eller om du ønsker å dempe uttrykket noe. Fra et nordisk perspektiv er det forventet å her til lands se bruk av typiske sosiale farger tilført en god dose sorthet for et mer dempet preg. Etter mange år med kjølige og nøytrale hvittoner vil vi fremover se mer til de gylne hvittonene og gjerne også en kombinasjon av ulike hvittoner. Pandemien har ført til at mer tid har blitt brukt innenfor husets fire vegger og flere av oss har blitt bedre kjent med og mer komfortabel med hjemmene våre, det bidrar til at flere og flere våger å eksperimentere med hjemmets vegger og ta noen steg utenfor det standariserte. Vi vil derfor se mer av vegger og tak malt i samme farger, men vi vil i tillegg se vinduskarmer, lister og andre detaljer malt i farger som skiller seg fra de store flatene som vegg og tak. Her i Element Interiør har vi identifisert fire tendenser som er forventet å se i fargebildet i 2022. De ulike tendensene vil presenteres under, i tillegg vil du under hver tendens finne farger jeg som interiørdesigner holder en ekstra knapp på i dette nye året. Kanskje finner du din nye veggfarge her?


Foto: Interiørdesigner og eier av Element Interiør, Ina Fjærli Tendens 1: Dempede pasteller satt sammen til en lys og leken, men fortsatt rolig palett

Etter to år i en global pandemi tror jeg folk flest har behov for å ta livet, lysten og det lekne litt tilbake igjen. Jeg tror dette vil reflekteres i interiørbildet dette året gjennom dempede pasteller i skjønn harmoni med hverandre. Noen med en sterkere kulør enn andre, spesielt tror jeg vi vil se mye til lyse lavendeltoner som du såvidt kan skimte i en farge som ved første øyekast kan se ut som en beige tone. Det er slett ikke første gang vi ser pasteller i interiørbildet, men denne gangen har de fått et mer dempet preg og vil dermed i større grad appellere til den nordiske interiørstilen som så mange her til lands er glad i. Når pastellene får et dempet preg oppleves de som roligere og stjeler mindre visuell oppmerksomhet. Det som er spennende er at noen av disse dempede pastellaktige fargene er kjøligere enn de fargene vi har sett i interiørbildet de siste årene, i det store og hele tror jeg vi kommer til å se flere kombinasjoner av varme og kalde farger i en og samme fargepalett dette året. Satt sammen kan disse fargene virkelig skape harmoniske overganger som er rolige og behagelige men slett ikke kjedelige. Dette er virkelig farger jeg gleder meg til å se mer av og ikke minst jobbe mer med i dette nye året!



Tendens 2: Dempede nyanser i møte med friske og fargesterke kulører Etter nesten to lange år hvor det sosiale liv har møtt begrensninger og restriksjoner opplever mange nå en lengsel etter sosiale samvær. Dette vil reflekteres i interiørbildet gjennom økt bruk av såkalte sosiale farger, dette er sterkt kulørte toner som oppfordrer til sosialt samvær og oppleves som ordentlige samtalestartere. Gule og oransje toner er typiske eksempler på sosiale farger, jeg tror allikevel at vi ikke vil se de skarpeste fargene med det første, men heller tror jeg vi vil se disse sosiale fargene få et mer dempet preg. En farge oppleves som mer dempet når den har mer sort i seg, noen bruker også ordet "skitne farger" for å beskrive dette. Jeg tror vi vil se flere våge seg på spennende kombinasjoner mellom de sosiale fargene og de mer rolige fargene som blå og grønn, men riktignok en litt annen type grønnfarge enn de foregående årene - ikke den blå-grønne pastelliknende trenden vi så for noen år siden og heller ikke de dempede mosegrønne fargene som har vært mer populær de siste to årene, men en tone rett i midtsjiktet slik som den nye "Hope" fra Jotun Lady som trekkes frem under her.

Tendens 3: Mørke jordtoner/bruntoner For noen år tilbake bevegde vi oss over fra grått til gråbeige (greige) toner og i det siste året har vi sett fascinasjonen for de varme beige tonene øke kraftig. Sannsynligvis vil vi se denne tendensen fortsette, men vi vil også se at en ny gren vokser frem fra den allerede etablerte tendensen og da tror jeg vi spesifikt vil se mye til de noe mørkere jordtonene som brun og brunaktige toner. Allerede ser vi et spekter av ulike bruntoner på markedet som varierer helt fra det mørke beige til grå-brune, gyllenbrune og rødbrune. Brun er altså ikke bare brun, som alle andre farger har disse også undertoner som vi må forholde oss til når vi fargesetter en bolig. Jeg tror imidlertid at hele spekteret med bruntoner vil være aktuelle i fargebildet dette året. Disse dype jordtonene er behagelige å omgås med og oppleves gjerne som jordnære og beroligende - denne tendensen kaster jeg meg gjerne på!

Tendens 4: Eksperimentering med hvittoner Lenge har vi sett det norske folk foretrekke den nøytrale hvittonen "klassisk hvit", noe som er forståelig da den er enkel å kombinere sammen med andre mer kulørte toner. Men nå som mange har fått øynene opp for å male både tak og lister i andre farger enn hvit, gjerne samme farge som veggen, tror jeg vi kommer til å ta enda ett steg videre å også møte de mer gylne hvite tonene med et åpnere sinn. Da vil vi nok kunne se spennende sammensetninger av ulike hvite toner i samme rom, eksempelvis hvor en hvittone brukes som basefarge og suppleres med andre hvittoner på detaljer som lister og dører. Dette er en superlekker måte å fargesette på for deg som foretrekker det helt lyse, men gjerne vil unngå at uttrykket blir flatt og kjedelig. Det er kanskje vanskelig å se for seg, men kombinasjoner av ulike hvittoner kan skape helt utrolig behagelige rom om man velger hvittoner som komplimenterer hverandre på en god måte! Og før du tenker at gylne hvite toner ser gule og skitne ut, så er svaret ja det kan skje om de kombineres med enkelte fargetoner, men om man derimot tar hensyn til undertonene og skaper fargekombinasjoner med fargeteori i bunn kan du få et utrolig harmonisk rom. Selv om disste hvittonene ofte omtales som gylne betyr ikke det at de alle ser gule ut, noen hvittoner får et svakt grått slør over seg og hos andre hvittoner kan man skimte et grønnlig skjær. Her er noen av de gylne hvite tonene jeg gjerne sier ja takk til i året som kommer:

Hvilken tendens tror du at du kommer til å falle for dette året? Jeg hjelper deg gjerne å sette sammen en fargepalett til ditt prosjekt! Du kan ta kontakt med meg gjennom kontaktskjemaet som ligger under fanen "kontakt" eller sende en mail til kontakt@elementinterior.no for en samtale og et uforpliktende pristilbud til ditt prosjekt. La oss våge å sette vårt eget preg på hjemmene våre i 2022!

0 kommentarer

Comentarios


bottom of page