top of page

Trend vs. tidløst

Begrepene trendy og tidløst er ord som ofte florer rundt i samtaler og tekster som omhandler interiør og hjem. Som interiørdesigner opplever jeg at det å skille mellom det som er trendy og det som er tidløst er en utfordring som mange møter når de skal ta valg og avgjørelser om innredningen i hjemmet. Mange ønsker å ta valg som er tidløse, særlig på de større og mer permanente elementene i hjemmet, slik som kjøkkeninnredning, benkeplate, gulv, fliser, dører, store møbler, veggfarger og lignende. Denne artikkelen er derfor ment for å hjelpe deg med nettop dette, ved å utruste deg med de verktøyene du trenger for å skille mellom trendy design og tidløst design.


Så, hva er det egentlig som gjør interiørelementer tidløse og hvordan kan man skille mellom hva som er trendy og hva som er tidløst? Da må vi aller først bryte ned begrepene og se på deres betydning.


Hva betyr tidløst design?

At noe er tidløst betyr at designet ikke påvirkes av tidens gang eller forandringer i stilbildet. Tidløst design er gjerne preget av rene linjer og er gjerne klassisk, subtilt og sofistikert i sitt uttrykk. Tidløst design er tilpasningsdyktig og kan enkelt tilpasses ulike stiler og svingninger i stilbildet. Med andre ord uken tidløse valg utgjøre en veldig flott base for det endelige uttrykket, hvor du kan supplere med både det ene og det andre samtidig som du slipper å bekymre deg for å måtte gjøre store endringer oftere enn nødvendig. Dette kan være en base for et tidløst design:

Palett laget av Element Interiør by Ina Fjærli-Wenhaug

Men det kan også dette være:

Palett laget av Element Interiør by Ina Fjærli-Wenhaug

Som du ser så er det slik at selv om vi ser noen klassiske fellestrekk mellom ulike typer tidløst design er det fortsatt et mylder av variasjoner og valgmuligheter å ta stilling til. Derfor er der viktig å finne ut hva tidløst betyr for DEG, og denne jobben er det kun du som kan gjøre. Det er når du klarer dette at du vil forstå hvilke elementer og egenskaper som er avgjørende for at nettopp du skal like et design over tid og ikke gå lei. Lenger ned i artikkelen vil du finne noen verktøy som vil hjelpe deg med dette.

Hva er en trend?

Trend er et begrep vi alle kjenner til, og som for enkelthets skyld kan defineres som langtidstendenser i en utvikling. Trender forteller oss noe om hva som er populært akkurat nå. Du kan anse noe som en trend når du fortsetter å se den samme gjenstanden/fargen/materialer over og over igjen - både i sosiale medier, butikker, magasiner og andre inspirasjonskilder. Ordet trend får ofte et ufortjent dårlig rykte på seg, men faktisk så oppfordrer jeg deg til å ta de trendene du selv liker inn i hjemmet, men hold deg gjerne til mindre doser og unngå å gå all in for trender på permanente og store overflater. Trender kan være gøy og tilføre lekenhet og spenning til uttrykket.

Hvordan kan du vite hva som er tidløst for deg?

Dette er det spørsmålet som mange sliter med, kanskje står du overfor et oppussingsprosjekt og kjenner at du er livredd for å velge «feil» eller angre på valgene dine om noen år. Du er IKKE alene og her kommer noen verktøy som kan hjelpe deg på veien. Når du står overfor et valg anbefaler jeg deg å stille deg selv følgende spørsmål: Er overflaten/gjenstanden tilpasningsdyktig? Tenk over om overflaten eller gjenstanden enkelt kan passe inn med en rekke ulike gjenstander, farger, materialer osv. Tenk også over om den kan passe inn i flere ulike interiørstiler. Her er det en fordel å tenke på overflaten/gjenstanden i sin helhet, tenk altså både på form, farge, finish og tekstur. Er overflaten/gjenstanden enkel? Dette spørsmålet sier seg litt selv, men her ønsker jeg altså at du tenker over om gjenstanden/overflaten er enkel i sitt uttrykk - altså uten veldig dominante, kaotiske og mulig forstyrrende egenskaper. Enkle uttrykk har større sannsynlighet for å forbli tidløse. Hadde du fortsatt likt denne overflaten/gjenstanden om det ikke var en trend? Dette er et veldig viktig, og vanskelig spørsmål! Noen ganger er det vanskelig å skille mellom hva man liker fordi det taler til det du synes er vakkert og se på og behagelig omgås med, eller om du liker noe fordi du har blitt utsatt for hyppig eksponering av en farge/overflate/gjenstand eller lignende - det som vi gjerne kaller påvirkning. Mitt tips til deg som synes det er vanskelig å finne svar på dette spørsmålet er å visualisere deg selv om 5 år - ville du valgt dette da? Når all positiv omtale om produktet for lengst er forsvunnet og det ikke lenger er å se i alle bilder og magasiner - ville du fortsatt gått for dette valget? Om svaret ditt er JA på alle disse tre spørsmålene har du funnet deg selv et tidløst element som DU liker og som DU vil like i lange tider fremover! Hurra!Hvor er det lurt å tenke tidløst?

Det er enkelte elementer i en bolig som både er vanskelig og kostbare å bytte ut, og det er nettopp her det er lurt å gå for de tidløse valgene. Da referer jeg til elementer som gulv, kjøkkeninnredning, benkeplater, fliser, badromseinnredning, store oppbevaringsmøbler, plassbygde løsninger, sofa og veggfarger med mindre du er glad i å male. Du vil spare deg selv både tid, penger og grå hår dersom du tenker tidløst i valgene av disse elementene.

Hvor er det ok å gå for trender?

Trender kommer og går, men mange av de er morsomme, vakre og spennende. Det er helt vanlig og forståelig og bli bitt av trend-basillen fra tid til annen, men du gjør lurt i å velge trendy på de elementene som er enkle å erstatte. Tekstiler, dekor, veggpynt, farger på kontrastvegger, armaturer og håndtak er noen elementer som lett lar seg erstatte som sjarmen med trenden har passert og du er klar for noe nytt

Eksempler på tidløse design:

Farger: Gråtoner, grå-beige (greige) toner, hvittoner, mørk dempet blå og mørk dempet grønn er noen klassiske tidløse farger. Men slik som vi vet finnes det et hav av nyanser og kulørtoner å velge mellom innen de ulike fargene, så jeg skal forenkle jobben for deg ved å se litt nærmere på hva kjennetegnene på tidløse farger. Det som kjennetegner typiske tidløse farger er at de har relativt nøytrale undertoner - undertonen trenger altså ikke å være helt nøytral, den kan lene seg mot det varme og den kan lene seg mot det kalde - men tidløse farger har sjeldent en veldig utpreget undertone. For eksempel vil en nøytral og dempet grønn være mer tidløs enn eksempelvis en gulaktig grønn eller en blå-aktig grønn. Og dette prinsippet gjelder også for de andre nevnte fargene.


Materialer: Naturmaterialer kommer aldri til å gå av moten, mens populariteten til andre materialer og tekstiler kommer og går i bølgedaler. Blant tidløse naturmaterialer finner vi treverk med en nøytral pigmentering og dempet overflatebehandling. Det vil si overflater i treverk uten en veldig prangende undertone eller utpreget glansfull overflate. For en tid tilbake så vi blant annet stor popularitet blant gyllne treverk med sterkt orange eller røde undertoner, mens vi i senere år har sett grålige treverk. Begge disse tendensene har sunket kraftig i popularitet nå. Holder du deg til treverk med naturtro overflatebehandlinger som hvitlasert eik eller furu, valnøtt, røkt eik eller naturlig eik vil du ha en tidløs overflate i tre som holder seg like aktuell med tiden. Det samme vil du få om du velger tekstiler i naturmaterialer som lin, bomull, ull, sisal og hamp, gjerne i jordtoner og andre litt skitne toner vi kjenner igjen fra naturen. Steinoverflater er også vakre sjelfulle materialer å ta med inn i hjemmet, i trendbildet har vi sett mange ulike slike overflater komme og gå - noen med små kaotiske mønstre og andre med store og voldsomme mønstre. Velger du en steinoverflate i sin naturlige form eller med myke og rolige sjateringer har du et tidløst, trygt og sikkert valg.

Grønne planter vil også alltid være et sikkert valg. Mønster: Tidløse mønstre er de vi alle kjenner til, blant annet striper, ruter, fiskebeinsmønster og prikker. Selv om vi alle kjenner til disse mønstrene så alt for godt, så betyr ikke det at disse er kjedelige - tvert i mot så er dette mønstre som kan varieres i det uendelige.

Former: Rette linjer, runde former og organiske former vil alltid være et trygt valg! Dette er linjer som er diskrete i sitt uttrykk, de krever ikke for stor oppmerksomhet, noe som gjør disse linjene behagelige for øyet vårt å se på. Et designtriks er å blande rette linjer med organiske og taktile overflater slik som på bildet under hvor de myke sjatteringene i den kalk-aktige veggen møter skarpe og rette linjer i rommets innredning.Andre eksempler:

Gallerivegger Du kan trygt sette sammen en nydelig kollasj av dine vakreste bilder på veggen uten å bekymre deg for hvorvidt dette er en trend som fort går av moten. Gallerivegger har alltid vært og vil alltid være en fin måte å sette ditt personlige preg på interiøret. Tapet Tapeter har vært med oss fra tidenes morgen og står fortsatt sterkt i interiørbildet. Men her vil også ting som mønster, tekstur og glans være med på å avgjøre om et tapet kan regnes som tidløs. Avlange fliser Rektangulære fliser vil alltid være, og har alltid vært et trygt valg. Både i stor format, men også smale "pinstripe" fliser på baderomsvegger og som backsplash til kjøkkenet.

Trenger du hjelp med dine valg?

Kanskje du står midt oppi en renoverings eller byggeprosess og føler deg rådvill? eller kanskje du har lyst til å fornye litt i hjemmet, men har sett deg blind på det hele? Jeg hjelper private boligeiere med små og store prosjekter og fokuserer alltid på å skape skreddersydde løsninger som passer din stil og ditt budsjett. Ta gjerne kontakt gjennom kontaktskjemaet på nettsiden for et uforpliktende tilbud på ditt prosjekt, du finner det under fanen kontakt.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page