top of page

Hvordan finne de perfekte gardinene?

Gardiner har så utrolig mange kvaliteter, de kan med sine vertikale linjer få takhøyden i rommet til å virke høyere, de kan være støydempende, mørkleggende, lysskjermende og ikke minst tilføre lunhet til rommet. Men hvordan finner du de perfekte gardinene til din bolig? I denne artikkelen får du et innblikk i hva du må tenke på i jakten på den perfekte gardinen!


1. Funksjon

Funksjon er altså første bud, nesten alltid! Tenk derfor nøye gjennom hva slags funksjon du ønsker gardinen skal ha. Trenger du at gardinen mørklegger rommet, eller trenger du kanskje bare at gardinen er tett nok til å skjerme for solskinn slik at du unnslipper gjenskinn i tv-en? Skal gardinene fungere som en støydemper i rommet eller kanskje gardinenes eneste funksjon i rommet er det estetiske? Noen ønsker også å ha gardiner av estetiske årsaker, men er opptatt av at gardinene ikke skal stå i veien for lysinnslippet i rommet. Det er heller ikke uvanlig å bruke gardiner som romdelere. Hvilken funksjon gardinene skal ha har mye å si for hvilket materiale du burde gå for! For eksempel passer mørkeleggingsgardiner godt på soverom hvor man ønsker å stenge for lyset på nattestid, mens florlette gardiner passer i de tilfellene hvor du ønsker gardiner, men allikevel lysinnslipp og gardiner av en mellomtung kvalitet egner seg best i de tilfellene hvor man ønsker at gardinen skal absorbere støy og noe lys.


2. Farge og materiale Bevisstgjør deg selv på hvilket uttrykk du ønsker. Hvilken farge og hvilket materiale du velger har stor betydning for det endelige resultatet og hvilken atmosfære rommet utstråler. Om du eksempelvis ønsker å tilføre litt glamour så er fløyelsgardiner et godt valg, liker du det naturlige kan lingardiner være veien å gå og om du liker det litt sprekt kan mønstrede gardiner være en god idé.

Om du føler rommet ser noe flatt og kjedelig ut kan det være lurt å tenke kontrast, dette kan enten være kontrast i materialet eller kontrast i farge. Med det menes enten et materiale eller en farge som skiller seg ut fra det øvrige uttrykket - i hvor stor grad fargen eller materialet skiller seg ut avgjør hvor stor kontrasten blir.


Mindre kontrast = Roligere Større kontrast = Mer spennende

om du føler at uttrykket i rommet ser litt rotete ut, kan det være en idé å velge gardiner med en farge og et materiale som du allerede har i rommet. Slik kan du knytte uttrykket sammen. Å plukke opp farger eller materialer som du allerede har i rommet kalles repetisjon og er et godt verktøy å skape den berømte røde tråden.
3. Oppheng

Det flere måter å henge opp gardiner på, du har gardinstang, skinne, vaier osv. i eldre boliger som er innredet i en klassisk eller herskapelig stil kan gardinstang virkelig være et lekkert valg, mens i moderne og mer minimalistiske hjem velger mange gardinskinner. Dette er et valg som må baseres på den øvrige stilen i boligen. I tillegg har man i dag også mulighet for å henge flere gardiner lagvis oppå hverandre, ønsker du det kontinentale hotellpreget er dette en god løsning - gjerne med en florlett gardin som innerste lag og en tykkere, mer solid gardin som ytterste lag.

4. Utforming

Dette er det utrolig mange som glemmer å tenke på eller som rett og slett ikke kjenner til mulighetene, men like viktig er det å ta et bevisst valg når det kommer til gardinens utforming. Med utforming menes hvordan gardinen er montert på skinnen eller stangen. Blant de mest populære måtene å montere gardiner på finner vi wavefold, blyantfold og gruppefold. Dette er gjerne valg du må ta stilling til dersom du skal bestille gardiner på mål, men du kan også skape fine folder på ferdigsydde gardiner gjennom bruk av fingerkroker - disse vil gi en utforming som ligner wavefold hvor gardinen henger i perfekt utformede bølger fra skinnen eller stangen. Det er gjerne disse siste detaljene som tilfører det lille ekstra til rommet. 5. Lengde Sist, men ikke minst må vi snakke litt om lengde på gardinene! Du tenker kanskje at det kun finnes en korrekt lengde? men i teorien er det to ulike lengder som er vanlige alternativer når det kommer til gardiner som skal gå ned til gulvet. Disse to alternativene er 1. en centimeter over gulv og 2. noen centimeter lengre enn ned til gulv slik at gardinen blir liggende litt utover gulvet. Men hvilken lengde er riktig for din bolig lurer du kanskje på? Det skal jeg forsøke å hjelpe deg med her. Å velge gardiner som slutter en cm over gulvet passer for deg som ønsker et sømløst og sofistikert uttrykk, fordelen med denne lengden er at du slipper at gardinen samler opp støv som ligger på gulvet og egner seg derfor svært godt for mennesker som har kjæledyr. Å velge gardiner som flyter litt utover gulvet passert for deg som ønsker et mer yndig og romantisk uttrykk.Bruk gjerne disse fem stegene som en oppskrift i jakten på den perfekte gardinen for din bolig. Et alternativ kan f.eks se slik ut:


Eksempel:

Funksjon: Estetisk Farge og material: Grønn, lin/linblanding Oppheng: Gardinskinne i tak Utforming: Wavefold med fingerkroker Lengde: 1 cm over gulv


Med disse fem stegene har du plutselig skapt en bevissthet rundt hva det er du faktisk ønsker deg og du vet nøyaktig hva du leter etter! Om du finner ut at du har behov for hjelp til valg av gardiner eller andre mindre interiørvalg bistår jeg gjerne gjennom en veiledningstime, dette kan bookes i kontaktskjemaet på denne nettsiden. Ønsker deg masse lykke til på gardinjakten!

0 kommentarer

Comments


bottom of page